ALLEHELGENSKONSERT

cofLITEN Plakat til allehelgenskonsert 2017

 

 

 

3allehelgenskonsert 2015

Vakker og variert Allehelgenskonsert

Musikalsk skjønnhet og variasjon er den røde tråden i programmet  som Ringsaker kantori presenterer ved sin konsert Allehelgensaften – søndag 1. november – i Ringsaker kirke. Stillferdighet og ettertanke preger denne dagen for mange mennesker, og dette gjenspeiles i musikken som blir å høre i Ringsaker kirke denne kvelden. Spesiell oppmerksomhet retter koret denne gang mot den engelske komponisten John Rutter – født i 1945 – og som dermed kan feire sitt 70-årsjubileum i år.  Rutter er særlig kjent for sine mange korkomposisjoner og innspillinger som han har gjort med sitt eget kor Cambridge Singers. Hans jubileum markeres derfor i hele den vestlige korverdenen med nye utgivelser og fremførelser av hans mest kjente komposisjoner. To av disse avrunder Allehelgenskonserten i Ringsaker kirke: Pie Jesu fra hans  Requiem hvor kveldens solist – sopranen Marthe Werring Holmern – har en viktig rolle, og motetten ”The Lord bless you and keep you”.

Blant de sangene hun har valgt å fremføre finner vi Franz Schuberts ”Litanei auf das Fest Allerseelen” og svenske Ivar Widéens ”Den stora, vita här vi se” – begge sanger som passer fint inn i konsertens øvrige program. Akkompagnatør på orgel og klaver er Ringsaker kirkes organist Roger Andreassen.

Ringsaker kantori innleder kvelden med et utvalg a cappella-satser fra kormusikkens ”gullalder” slik den ble skapt av de nederlandske og italienske mestre på 15- og 1600-tallet.

Musikk av Jacob Arcadelt, Felice Anerio og Alessandro Scarlatti utgjør denne delen av konserten. Deretter blir det et knippe amerikanske komposisjoner inspirert av den mangfoldige amerikanske folkemusikken som f.eks. spiritualen ”Deep River”. Her blir det også plass til et verk av norske Ola Gjeilo med tittelen ”Northern Lights”.

Så blir det en engelsk avslutning av Allehelgenskonserten i Ringsaker kirke med Edward Elgars ”Ave verum corpus” for sopran, kor og orgel, før punktum settes med John Rutters komposisjoner. Roger Andreassen sitter også her ved orgelet, og det hele ledes av Ringsaker kantoris dirigent, Torgeir Ziener.

 ***   ***   ***