Ola Gjeilo

Dette er en korkonsert med verker av den norske samtidskomponisten og pianisten Ola Gjeilo, født 1978. Gjeilo er bosatt i USA, og har på relativt kort tid blitt et stort navn innen kor- og orkestermusikk. Han gikk i lære hos jazzmusiker Ole Henrik Giørtz og klassisk pianist Wolfgang Plagge. Videre tok han en bachelorgrad ved Norges musikkhøgskole, før han studerte videre ved Royal College of Music i London. I 2006 fikk han en mastergrad i klassisk komposisjon ved Juilliard i New York City, der han også spilte i band med medstudentene Chris og Tom Barber på bass og trommesett. Han har også studert filmmusikk i Beverly Hills ett år. Hans musikk er en blanding av klassisk og jazz-fusion.

Følgende sitat fra Gjeilo selv sier mye om måten han tenker musikk på: «Det er ikke noe galt med dissonans, da konflikt og splid er en naturlig del av livet, og nødvendig for all positiv utvikling og modning. På de fleste områder i samfunnet er konflikt noe vi veldig gjerne vil løse. Men i mye avantgardekunst ser målet ut til å være å holde seg i selve konflikten. Det blir for meg bare å påføre lytterne vår egen nevrose. Dissonans og høy kromatikk er viktig å utforske. Modernistene var modige til å fordype seg i deler av menneskets psyke som kan være mørk og grenseoverskridende; men jeg tror de satte seg litt fast i det, og mye kunst presset publikum bort en stund. Jeg tror folk naturlig og instinktivt ønsker å oppleve transcendens, oppløsning og følelsen av forløsning, glede og fred, som løsningen av uenighet kan gi.»

De medvirkende i konserten er:

  • Ringsaker Kantori med dirigent Håvard Forvemo
  • Mjøsmusikk: Fiolin: Olaf Aasen (konsertmester), Lars Strømmen, Hilde Kolstad Huse, Yulianna Bykova, Magnhild Skomedal Torvanger Bratsj: Johannes Skyberg, Heidi J. Arnesen Cello: Kaja Aadne, Siri Snortheim Kontrabass: Steinar Haugerud
  • Roger Andreassen: piano og orgel.

Konsertenes dirigent, Håvard Forvemo, har dirigert Ringsaker Kantori siden 2019. Han har vært lærer og korleder ved Toneheim folkehøyskole siden 1999. Håvard er en trønder som holder korfanen høyt og er lidenskapelig opptatt av korsang. Han har hovedfag i korledelse fra Norges musikkhøgskole, hvor han studerte hos Stefan Sköld og Grete Pedersen. Ved siden av lærergjerningen har han bl.a. vært korleder for Norges korforbunds øvingskor i 10 år. Han har også i 3 perioder videreutdannet kordirigenter ved NTNU i samarbeid med Norges korforbund-Midt Norge.

Målgruppen for konserten er ubegrenset, men konserten retter seg først og fremst til alle som vil høre god og spennende kormusikk, og ikke bare dem som er spesielt interessert i kirkemusikk.

Vi ønsker å skape en minneverdig konsert for publikum i Ringsaker og omegn som liker god, nyskrevet musikk for kor, både a capella og i samspill med andre. Kantoriets mål er alltid å formidle god musikk, og med høy kvalitet på utførelsen. Samtidig ønsker vi å gi sangerne i koret, samt prosjektsangerne og orkesteret som er med oss, en god musikalsk opplevelse og glede over å få presentere god sang og musikk til det lokale publikumet.

Hovedverket i konserten er «Sunrise Mass» (Solrenningsmesse) for kor, strykeorkester og orgel. Dette er tekstlig en klassisk messe, men i et helt nytt og interessant tonespråk. Framføringen tar litt over 30 minutter. Satsene er:

1. The Spheres (Sfærene): – Kyrie

2. Sunrise (Soloppgang): – Gloria

3. The City (Byen): – Credo (= Den nikenske trosbekjennelsen)

4. Identity (Identitet): – Sanctus, Benedictus og Agnus Dei

Programmet består også av følgende komposisjoner av Gjeilo:

«Across the Vast Eternal Sky», for kor og piano, komponert i nært samarbeid med tekstforfatter Charles A Silvestri, som for øvrig også arbeider som komponist (og kunstmaler!) En av ideene bak verket er legenden om «Fugl Føniks», et symbol på åndelig vekst, fornyelse og gjenfødelse.

«Northern Lights», for kor a cappella, en av hans få komposisjoner som er blitt til i Norge,  inspirert av nordlyset og en kjærlighetssang fra Det Gamle Testamente som handler om overveldende skjønnhet.

«Ubi caritas», for kor a cappella, komponert på en sangtekst (antifon) for Skjærtorsdag fra slutten av 700-tallet. Antifonen er fortsatt i bruk i Den katolske kirke.

«Maria rubens rosa», for kor a cappella, en hyllest til jomfru Maria.

I tillegg spiller strykeorkesteret

Leif Solberg: «Ver sacrum» og Johan Svendsen: «Allt under himmelens fäste»

Originaltekster og norske oversettelser:

Across the Vast Eternal Sky (Over den enorme evige himmel)

When I was young I flew in the velvet
night;
Shining by day, a firebird bathed in light!
Grey now my feathers, which once were
red and gold;

My destiny to soar up to the sunlight!
Sunlight shines on my face;
This is my grace, to be
Restored, born again,
in flame!

Do not despair that I am gone away;
I will appear again
When the sunset paints
Flames across the vast eternal sky!

Da jeg var ung, fløy jeg i den myke
natten;
om dagen var jeg en skinnende ildfugl,
badet i lys!
Grå er nå mine fjær, som en gang var
røde og gullfarget;

Min skjebne ble å sveve opp til sollyset!
Sollys skinner på ansiktet mitt;
Dette er min nåde: å ha blitt
meg selv igjen, født på ny,
i ild!

Fortvil ikke over at jeg er borte;
jeg vil dukke opp igjen
når solnedgangen maler flammer over
den enorme evige himmelen

Northern Lights«Nordlys»

Pulchra es amica mea,
Suavis et decora filia Jerusalem,
Et decora sicut Jerusalem.
Terribilis ut castrorum acies ordinata.
Averte oculos tuos a me
quia ipsi me avolare fecerunt.

Du er vakker, min kjære,
deilige og skjønne Jerusalems datter,
ja, vakker som Jerusalem!
Skremmende som en hær under
banner.
Vend dine øyne fra meg,
for de skremmer meg så jeg må flykte.

Ubi caritas  (Hvor kjærlighet finnes, er Gud)

Chorus: Ubi caritas et amor, Deus ibi est.

Versum: Congregavit nos in unum Christi amor. / Exsultemus et in ipso jucundemur / Timeamus et amemus Deum vivum / et ex corde diligamus nos sincero. Amen

Omkved: Hvor kjærlighet og miskunn finnes, der er Gud.

Vers: Kristi kjærlighet har samlet oss til ett. / La oss juble og glede oss i ham. / La oss frykte, elske den levende Gud. / La oss elske hverandre av oppriktig hjerte. Amen

Maria rubens rosa(Maria, røde rose)

Assumpta est Maria in caelum
gaudent angeli laudantes benedicunt
Dominum
O Maria rubens rosa delicatum lilium,
dulcis mitis et formosa summum caeli
gaudium.
Tu cela Christi lucida,
Tu vitis copiosa,
Exaudi nos miseros et ora pronobis
pia,
et perduc nos ad filium tuum, virgo
Maria.

Maria har blitt tatt opp til himmelen.
Englene gleder seg og lovpriser
Herren.
Å Maria, røde rose, delikat som en lilje,
søt, mild og vakker – himmelens
største glede.
Du er hemmeligheten bak Kristi lys
Du er vintreet som bærer rik frukt
Hør oss elendige og be for oss, du
fromme,
og led oss til din sønn, jomfru Maria

SUNRISE MASS

Kyrie eleison, Christe eleison, Kyrie eleison

Gud Fader miskunne deg, Herre Krist miskunne deg, Hellig Ånd miskunne deg

Gloria in excelsis Deo, et in terra pax hominibus bonae voluntatis.
Laudamus te, benedicimus te, adoramus te, glorificamus te. Gratias agimus tibi propter magnam gloriam tuam. Domine Deus, Rex caelestis, Deus Pater omnipotents. Domine fili unigenite, Jesu Christe Domine Deus. Agnus Dei, Filius Patris qui tollis peccata mundi, miserere nobis. Suscipe deprecationem nostram. Qui sedes ad dexteram Patris, miserere nobis. Quoniam tu solus sanctus. Tu solus Dominus. Tu solus altissimus. Jesu Christe, cum Sancto Spiritu, in Gloria Dei Patris.   Amen
Ære være Gud i det høyeste, og fred på jorden blant mennesker som har Guds velbehag.
Vi lover deg, vi priser deg, vi tilber deg, vi opphøyer deg. Vi hyller deg for din store herlighet, Herre Gud, himmelske konge, allmektige Fader. Herre, Guds enbårne Sønn, Jesus Kristus, Guds Lam som bærer verdens synder, miskunne deg over oss. Du som sitter ved Faderens høyre hånd, hør vår bønn. For du alene er hellig, du alene er Herre. Du alene er Den høyeste, Jesus Kristus med Den Hellige Ånd, i Faderens herlighet. Amen
Credo in unum Deum, Patrem omnipotentem factorem caeli et terrae, visibilium omnium. Et in unum Dominum Jesum Christum, filium Dei unigenitum. Et ex Patre natum ante omnia saecula. Deum de Deo, lumen de lumine, Deum verum de Deo vero. Genitum, non factum, consubstantialem Patri; per quem omnia facta sunt. Qui propter nos homines et propter nostram salutem descendit de caelis. Et incarnatus est de Spiritu Sancto, ex Maria virgine. Et homo factus est. Crucifixus etiam pro nobis: sub Pontio Pilato passus et sepultus est. Et resurrexit tertia die secundum scripturas. Et ascendit in caelum: sedet ad dexteram Patris. Et iterum venturus est cum gloria iudicare vivos et mortuos: cuius regni non erit finis. Credo in unum Deum et in Spritum Sactum Dominum, et vivificantem: qui ex Patre Filioque proceit. Qui com Patre et Filio simul adoratur et conglorificatur; qui locutus est per Prophetas. Et unam Sanctam catholicam et apostolicam Ecclesiam. Confiteor unum baptisma in remissionem peccatorum. Et expecto ressurrectionem mortuorum. Et vitam venturi saeculi. AmenVi tror på én Gud, den allmektige Fader, skaperen av himmel og jord, av alt synlig og usynlig.Vi tror på én Herre, Jesus Kristus, Guds enbårne Sønn, født av Faderen før alle tider, Gud av Gud, lys av lys, sann Gud av sann Gud, født, ikke skapt, av samme vesen som Faderen. Ved ham er alt blitt skapt. For oss mennesker og til vår frelse steg han ned fra himmelen, og ved Den Hellige Ånd og av jomfru Maria ble han menneske av kjøtt og blod. Han ble korsfestet for oss under Pontius Pilatus, led og ble begravet, oppsto den tredje dag etter Skriftene og fór opp til himmelen, sitter ved Faderens høyre hånd, skal komme igjen i herlighet for å dømme levende og døde, og hans rike skal være uten ende.Vi tror på Den Hellige Ånd, som er Herre og gjør levende, som utgår fra Faderen, tilbes og æres sammen med Faderen og Sønnen, og som har talt gjennom profetene. Vi tror på en, hellig, allmenn og apostolisk kirke.Vi bekjenner en dåp til syndenes forlatelse og venter de dødes oppstandelse og et liv i den kommende verden. Amen.
Sanctus, Dominus Deus Sabaoth. Pleni sunt caeli et terra gloria tua. Osanna in excelsis.

Benedictus qui venit in nomine Domini. Osanna in excelsis.

Agnus Dei, qui tollis peccata mundi, Dona nobis pacem
Hellig, hellig, hellig er Herren Sebaot.
Himmelen og jorden er full av din herlighet. Hosianna i det høyeste.
Velsignet være han som kommer i Herrens navn. Hosianna i det høyeste.
Du Guds Lam, som bærer verdens synder, gi oss din fred.

Maria-musik

bildemariaplakat «Maria-musik» på Maria budskapsdag

 Denne vårsesongen har Ringsaker kantori satt en av vårt nabolands mest kjente korkomponister på sitt repertoar: Anders Öhrwall og hans ”Maria-musik” for kor, sopransolist/resitatør og fem instrumenter. Dette halvtimes lange verket bygger på engelske og franske Maria-tekster og melodier fra 15- og 1600-tallet. Men Anders Öhrwall har tilført denne musikken nye harmonier, rytmer og klanger og dermed gjort det til vakker og spenstig musikk som det er morsomt både å fremføre og lytte til. Så har det da også blitt en av hans meste kjente og fremførte komposisjoner.

Anders Öhrwall (1932 -2012) hadde sitt hovedvirke som musiker i Adolf Fredriks kyrka i Stockholm fra 1962. Hans spesielle interesse for barokkmusikk førte til at han i 1964 grunnla Adolf Fredriks Bachkör som han hadde stor suksess med både i Sverige og ute i Europa. Særlig var hans samarbeid med dirigenten Nicolaus Harnoncourt og Concentus Musicus Wien av stor betydning. Som komponist og arrangør av musikk for kor har han spesielt blitt kjent for sine bearbeidelser av folkelige melodier og koraler. I sin ”Maria-musik” benytter han et instrumentarium bestående av to fløyter, cello, kontrabass og slagverk.

Et naturlig valg av tidspunkt for å fremføre dette verket er Maria budskapsdag som i år faller på søndag før påske, altså søndag 22. mars. Som solist og resitatør i ”Maria-musik” medvirker Anna Sundström Otervik, men hun vil også bli å høre i Felix Mendelssohns flotte motett ”Hear My Prayer” for kor, sopran og orgel og i noen andre kortere verker.

Ringsaker kantori vil i tillegg synge to komposisjoner av den unge, norske komponisten Ola Gjeilo: ”Northern Lights” og ”Maria rubens rosa”.

Solist:

Anna Sundström Otervik (født 1966) – alt – kommer fra Lit i Jemtland i Sverige. Hun har sin musikkutdanning fra Trøndelag Musikkonservatorium og Statens Operahøgskole. Siden 1997 bosatt i Brumunddal. Anna Sundström Otervik er flittig benyttet som solist ved forskjellige konserter i hele regionen i tillegg til oppdrag ellers i Norge og i Sverige. Hun har bl.a. sunget ved flere av Ringsakeroperaens oppsetninger.  Anna Sundström Otervik er ansatt ved Toneheim folkehøgskole som sangpedagog. Ringsaker Kantori har hatt gleden av å samarbeide med Anna Sundström Otervik både som solist og sangpedagog gjennom mange år.

Musikere:

Gro Østbø, fløyte

Ellen Kristine Østby Martinsen, fløyte

Arjan Nieland, cello

Erlend Skei, kontrabass

Ane Marthe Sørlien Holen, slagverk

Roger Andreassen, orgel

Jesu, meine Freude

Vi er klar for ny konsert med Bach på programmet.

Ringsaker kirke 18.mai kl 19 er det jubileumskonsert i anledning grunnlovsjubileet, og Ringsaker kantori deltar med norsk musikk og Bach.

30.mars hadde vi en vellykket konsert med Solberg, Hovland og bachplakat8Bach.

MESTERLIG MUSIKK

Bach-Hovland-Solberg

RINGSAKER KIRKE 30.MARS 2014

 Etter at Ringsaker kantori i de to siste sesongene har beskjeftiget seg med og fremført to av musikkhistoriens største mesterverk – Händels ”Messias” og Mozarts Requiem, er det nå en tredje mester som står for tur.

Da Johan Sebastian Bach(1685-1750) i 1723 fikk stillingen som kantor i Thomaskirken i Leipzig, fikk han til fulle anledning til å vise sitt mesterskap som komponist av storslagen kirkemusikk. De store verkene Johannes-pasjonen, Matteus-pasjonen, Juleoratoriet og H-moll-messen står som milepeler i Bachs produksjon fra denne tiden.

Men også i de mindre formene komponerte han mesterverk som stiller store krav til utøverne. Til disse verkene hører de seks motettene som stammer fra årene 1723-27. De er skrevet for kor a cappella, men fremføres ofte slik det var vanlig på Bachs tid, med basso continuo – dvs. akkompagnert av orgel eller cembalo og cello eller kontrabass.

Den eldste, lengste og mest kjente av disse er ”Jesu, meine Freude” for femstemmig kor. Motetten består av elleve forholdsvis korte satser og bygger på en koralmelodi med samme tittel fra 1653, komponert av Johann Crüger. Det er denne flotte Bach-komposisjonen Ringsaker kantori nå har gitt seg i kast med, og som blir vårt hovedverk på konserten i Ringsaker kirke, søndag 30. mars. Som musikere ved denne fremførelsen medvirker Roger Andreassen på kirkens kororgel og en av landets beste kontrabassister – Marius Knudsen Flatby. Han er opprinnelig fra Brumunddal, og etter fullført musikklinje på Stange videregående skole, fortsatte han sin utdannelse som bassist i England. Han er nå ansatt som solobassist i Kringkastingsorkesteret.

Men det vil ble mer musikk av Bach å høre ved denne konserten: organist Roger Andreassen spiller et av hans større orgelverker og akkompagnerer kveldens sangsolist – Anna Sundström Otervik – i et utvalg av hans ”Geistliche Lieder”.

 

Etter dette dypdykket i Bachs vidtfavnende musikalske hav, fortsetter konserten med mesterlig musikk av to norske komponister fra vår egen tid. Egil Hovland (1924-2013) hører til blant vår tids absolutt betydeligste norske komponister med stor variasjon og spennvidde både i tonespråk og form – fra enkle, små og vakre melodier for barnekor til kor- og orkesterverker i det helt store format. Hovland virket hele sitt liv som organist, og kirkemusikk utgjør en stor del av hans produksjon. På 1950- og 60-tallet utviklet Hovland et eget tolvtonespråk og prøvde ut forskjellige andre avantgardiske komposisjonsteknikker. Men frem mot 1980-tallet gikk hans stil i mer nyromantisk retning, og det er fra denne tiden hans flotte motett ”Return, my soul” stammer. Denne og flere av hans kor- og orgelverker som viser noen av de mange sidene ved Egil Hovlands musikk, står på programmet denne kvelden i Ringsaker kirke.

 

Så avslutter vi konserten med å markere et kommende 100-årsjubileum! Lillehammer kirkes organist fra 1938 til 1982 og komponist Leif Solberg ble født på Lena på Toten 18. november 1914. Han vil dermed kunne feire sin 100-årsdag i år. På samme måte som hos Hovland, er det kirkemusikken som har stått Solbergs hjerte nærmest med en rekke komposisjoner for kor og orgel. Men både hans ene symfoni og hans strykekvartett har vunnet stor anerkjennelse.

Ringsaker kantori med Anna Sundström Otervik som solist, og organist Roger Andreassen, som har vært Leif Solbergs elev, vil hedre denne musikkens ”grand old man” med å fremføre noen av hans meste kjente verker bl.a. tre satser fra hans ”Missa Brevis”.

 

 

Requiem

Bilde_Mozart_RequiemVi ønsker velkommen til to flotte konserter i Ringsaker kirke, kl 17 og kl 20.

Billetter kr. 300,- fås kjøpt på e-post : billett@ringsakerkantori.no,

av korets medlemmer og ved inngangen.