Category Archives: Allehelgenskonsert

neste konsert

ALLEHELGENSKONSERT

LITEN Plakat til allehelgenskonsert 2017

 

 

 

3allehelgenskonsert 2015

Vakker og variert Allehelgenskonsert

Musikalsk skjønnhet og variasjon er den røde tråden i programmet  som Ringsaker kantori presenterer ved sin konsert Allehelgensaften – søndag 1. november – i Ringsaker kirke. Stillferdighet og ettertanke preger denne dagen for mange mennesker, og dette gjenspeiles i musikken som blir å høre i Ringsaker kirke denne kvelden. Spesiell oppmerksomhet retter koret denne gang mot den engelske komponisten John Rutter – født i 1945 – og som dermed kan feire sitt 70-årsjubileum i år.  Rutter er særlig kjent for sine mange korkomposisjoner og innspillinger som han har gjort med sitt eget kor Cambridge Singers. Hans jubileum markeres derfor i hele den vestlige korverdenen med nye utgivelser og fremførelser av hans mest kjente komposisjoner. To av disse avrunder Allehelgenskonserten i Ringsaker kirke: Pie Jesu fra hans  Requiem hvor kveldens solist – sopranen Marthe Werring Holmern – har en viktig rolle, og motetten ”The Lord bless you and keep you”.

Blant de sangene hun har valgt å fremføre finner vi Franz Schuberts ”Litanei auf das Fest Allerseelen” og svenske Ivar Widéens ”Den stora, vita här vi se” – begge sanger som passer fint inn i konsertens øvrige program. Akkompagnatør på orgel og klaver er Ringsaker kirkes organist Roger Andreassen.

Ringsaker kantori innleder kvelden med et utvalg a cappella-satser fra kormusikkens ”gullalder” slik den ble skapt av de nederlandske og italienske mestre på 15- og 1600-tallet.

Musikk av Jacob Arcadelt, Felice Anerio og Alessandro Scarlatti utgjør denne delen av konserten. Deretter blir det et knippe amerikanske komposisjoner inspirert av den mangfoldige amerikanske folkemusikken som f.eks. spiritualen ”Deep River”. Her blir det også plass til et verk av norske Ola Gjeilo med tittelen ”Northern Lights”.

Så blir det en engelsk avslutning av Allehelgenskonserten i Ringsaker kirke med Edward Elgars ”Ave verum corpus” for sopran, kor og orgel, før punktum settes med John Rutters komposisjoner. Roger Andreassen sitter også her ved orgelet, og det hele ledes av Ringsaker kantoris dirigent, Torgeir Ziener.

 ***   ***   ***

HEAR MY PRAYER, Ringsaker kirke 2.november 2014

Når Ringsaker Kantori inviterer til sin årlige konsert på Allehelgensdag søndag 2. november, er det denne gang tre av Romantikkens store komponister som utgjør hovedtyngden av repertoaret. Felix Mendelssohn (1809-47), Johannes Brahms (1833-97) og Anton Bruckner (1824-96) har alle en rikholdig produksjon av kirkelige korverk, og ved denne konserten har vi valgt noe av det meste kjente disse har skapt i denne genren.

Hovedverket må kunne sies å være Mendelssohns motett ”Hear my Prayer” for sopransolist, kor og orgel, komponert i 1844 og første gang fremført i London året etter. Teksten er hentet fra Salme 55 og bearbeidet av William Bartholomew som Mendelssohn også samarbeidet med da han komponerte oratoriet ”Elias” to år senere.

Fra Johannes Brahms ”Ein Deutsches Requiem” fremfører vi de to satsene ”Wie lieblich sind deine Wohnungen” og ”Ihr habt nun Traurigkeit” – den siste med sopransolist. Brahms brukte flere år på å komponere dette sitt mest betydelige korverk som ble første gang fremført i Leipzig i 1869. De bibelske tekstene Brahms valgte å bruke i dette verket, har ingen forbindelse med tekstene i den katolske requiem-messen å gjøre slik vi kjenner dem fra for eksempel Mozarts Requiem. Han betegnet derfor helt bevisst sin komposisjon som ”et tysk requiem” og ønsket å skape et fortrøstningsfullt verk for alle mennesker – også for dem uten en kristen overbevisning. Dette står i sterk motsetning til Anton Bruckner som var en dypt religiøs person. Hans motett ”Libera me, Domine” for kor, orgel og tre tromboner komponert i 1854, henter sin tekst nettopp fra requiem-messen og avsluttes med bønnen om ”den evige hvile” – requiem aeterna dona eis Domine.

På hver side av denne ”romantiske trilogien” vil Ringsaker Kantori som innledning synge Joseph Haydns ”Abendlied zu Gott” for kor og klaver, mens konsertens avslutning vil bestå av den unge norske komponisten Ola Gjeilos ”Northern Lights”(Pulchra es amica mea) fra 2008 og Egil Hovlands Salme fra hans Allehelgensmesse.

Denne konsertens sopransolist er Maren Myrvold. Hun kommer fra Hamar og fullførte sin mastergrad i sang ved Universitetet i Stavanger i 2012 med Elisabeth Nordberg-Schultz som sin lærer. Før studiet i Stavanger, gikk hun fire år på bachelorstudiet ved konservatoriet i Trondheim og har også hatt studieopphold ved Hochschule für Musik i Freiburg. Maren Myrvold har allerede en lang rekke engasjementer både som konsert- og operasanger på sin merittliste, og hun hadde sin debut på Den norske Opera og Ballett i sesongen 2012/13 i rollen som Ida i ”Flaggermusen”. Ved konserten i Ringsaker kirke vil hun tillegg til å være solist i Mendelssohn og Brahms sammen med koret, også synge et utvalg sanger med orgel-/klaverakkompagnement.

Medvirkende i tillegg til Ringsaker Kantori med dirigent Torgeir Ziener, er de tre trombonistene Martin Fauchald, Marit Skikkelstad og Arve Øfstaas, sopranen Maren Myrvold og Roger Andreassen på orgel og piano.

PROGRAM

Allehelgenskonsert, søndag 2. november 2014

 

                        August Ritter:            Orgelsonate i e-moll

                        (1811-85)

                        Joseph Haydn:            ”Abendlied zu Gott” for kor og klaver

                        (1732-1809)

                        Felix Mendelssohn:    ”Hear My Prayer”, motett for sopran, kor og orgel

                        (1809-47)

                        Felix Mendelssohn:    Preludium nr 3 i G-dur

                        Anton Bruckner:        ”Libera me, Domine”, motett for kor, tre tromboner   og orgel            (1824-96)

                                                           *******

                        Leif Solberg:              Kyrie fra Missa Brevis

                        Egil Hovland:             Lux aeterna (Det evige lys)

                        (1924-2013)

                                                           *******

                        Gunnar de Frumerie:  Det er vackrast när det skymmer

                        (1908-87)                    (Tekst: Pär Lagerkvist)

                         Pauline Hall:               Winterabend

                        (1890-1969)

                        Henning Sommerro:   Blå salme

                        (f. 1952)                     (Tekst: Erik Bye)

                                                                              *******

                        Johannes Brahms:       Fra ”Ein Deutsches Requiem”:

                        (1833-97)

                                                           Wie lieblich sind deine Wohnungen

                                                           Ihr habt nun Traurigkeit

                                                           *******

                        Egil Hovland:             Salme fra Allehelgensmesse:

                                                           Henover jord et pilgrimstog